hits

Utvekslingselev i Russland

Nå på mandag dro åtte elever puss lærer til murmansk, jeg ar en av disse heldige åtte. For første gang i livet mitt skulle jeg dra på utveksling noe jeg alltid har hatt lyst til men aldri har hatt mulighet til. på mandag kl 9 sto bussen utfor skolen og venta.Buss sjåføren var russisk og forsto ikke norsk, derfor måtte vi be noen av de russiske elevene våre om å forklare hvor han skulle stoppe for å hente læreren som skulle bli med som var på Hesseng.Vi stoppet på Esso og visste ikke helt hvordan vi skulle forklare sjåføren av det var på rema vi skulle. Simon begynte å finne frem google translate på mobilen og Ine skreik REMA 1000 på gebrokkent engelsk, noe som gikk igjen flere ganger under turen til murmansk.

Kl 4 på russisk tid var vi fremme med skole 31 og ble vist frem til et klasserom som ble kallt for "norskrommet". Litt etter litt kom det flere russiske elever inn, som var klare for å ta oss med hjem hver for oss.Min vert heter susha og er 14 år og nektet å la meg bære min egen bagasje. Susha er hennes korte navn og det lange navnet er litt mer avansert for meg å skrive med norske bokstaver men uttales som cenia.Hun var dritsøt og vi bånda de første minuttene. Etter en middag hjemme hos min nye vertsfamilie møtte vi opp på skolen igjen for å treffe alle norske og russiske.

Etter besøket på et digert kjøpesenter og god sushi til middag nr to, var det herlig å komme hjem og få slappet av og endelig få treffe moren og faren til susha som var på jobb når vi spist middag. Ingen av de snakka engelsk så all kommunikasjon gikk gjennom susha. Allerede første dagen merket vi at russerne likte og fore oss nordmenn, det tok aldri slutt de kom bare med mer og mer mat.

Morgenen etter gikk vi på skolen kvart på 9 og hadde russisk i to timer, deretter fikk vi bli med til fysikk time vor elevene hadde lagd klare eksperimenter som skulle fremvises for oss. Etterpå hadde vi kunst og fikk mal hver vår matrioska dokke. for de som ikke vet hva det er så er det en russisk tradisjonell dokke av tre som kan åpnes, og det finnes en mindre dokke inni. Farmor hadde en sånn da jeg var liten og jeg elsket å leke med den. Etter middag møtte vi opp for å dra på bowling sammen, nå hadde vi med oss lærer.Etter bowlingen gikk vi til Murmansk Mall som er enda et gedigent kjøpesenter.

Igjen startet vi dagen med 2 timer russisk, med lærerinna Tatiana som vi bare skulle kalle Tanja. Denne dagen fikk vi utdelt en sang vi skulle øve på som vi skulle vise frem for russerne siste dag. Fikk delta i gym rett etter hvor vi hadde en stafett. Det var dritgøy og laget mitt vant woohoo! Skoledagen var ferdig ganske raskt idag siden vi skulle på besøk hos en av de mest kjendte kjøttfabrikkene i russland. Her var det kjempestrengt og alle som skulle inn måtte være over 16 år så det var kun en av vertene som var gammel nok til å bli med inn på fabrikken, mens de andre måtte vente utforbi. Vi dro tilbake til Murmansk Mall for å fullføre shoppingen og for å nyte søppelmat på McDonalds.

Siste ordentlige skoledag i russland startet som vanlig med to timer russisk, hvor vi øvde på sangen og lærte litt gloser om mat. Vi ble delt inn i to grupper på fire og ble tatt til to forskjellige klasserom i to forskjellige etasjer. Min gruppe havnet på et dansestudio med speil langs den ene veggen og bilder av danselever på andre veggen. Her skulle vi lære en russisk folkedans som var vanskelig i starten men som gikk nokså fint etter hvert. Etter en time med latter og mestringsfølelse så skulle vi og den andre gruppen bytte sted. Vi ble møtt av en kjempesøt kunstnerdame som viste oss hvordan vi skulle lage kunst med fargestifter og strykejern. Alle synes det var dritgøy og jeg som aldri har vært så flink i kunst osv fikk det kjempebra til, jeg er dritstolt selv av kunstverrket mitt.

Jeg følte meg litt favorisert av læreren, kan godt være det vare var en innbilning men dt var hvertfall en veldig god innbilning. Siste timen var musikk og sang med en dritsøt dame som så ut som en modell og sang så klart at alle satt med gåsehud etterpå. Til middagen satt vi å så på disney filmen De Utrolige som Susha faktisk aldri hadde sett før og etterpå ble vi hentet av taxi som skulle kjøre oss til Icebreaker båten Lenin, hvor alle skulle få en guida tur. Jeg kjente at jeg begynte å brygge på noe når vi satt i bilen og var kjempesliten, så jeg sov litt. 
 

Den båten var dritsvær og jeg følte jeg var ombord på titanic til tider for de hadde så mange flotte rom, og det inne på en båt. Jeg er kun vandt til tauferja som går mellom stavanger og tau som har sitteplasser og en kiosk, det var ikke helt det samme. Etterpå dro vi på samme sted så vi var første dag, der spiste jeg sushi igjen og dro på shopping etterpå. Jeg brukte all tid på å prøve å finne en passende fin bukse, noe som er veldig vanskelig når du har stor rompe. Kom egentlig frem til at jeg enten skulle gå i joggebukse eller skjørt eller kjole fordi bukser tar år og finne.


Oppi denne var det hjemmelaget kompott som jeg fikk som gave, dritgodt!
 

Da jeg kom til familien etter var det kveldsmat og te som ventet, fikk kake og sjokolade av familien pluss en flaske med kompott som jeg koser meg med mens jeg skriver. Jeg ga en norsk freia melkesjokolade , et takkekort på russisk og et av maleriene som jeg hadde laget i kunst timen samme dag. Det ble en koselig klemmerunde av alle i familien, og det ble litt trist å si hadet morgenen etter. Kjente også at jeg gledet meg til å komme hjem. Vi hadde en kort time på skolen hvor vi tok bilder, skrev i minneboken til skolen og sang sangene som vi hadde lært og de russiske sang en sang som de hadde lært av Merete. En siste avskjed etterpå med klemmer til alle før bussturen hjem. 


Gave fra skolen til hver enkelt av de norske elevene, dette er bildet av den båten som vi besøkte.

Dette var en super uke hvor jeg lærte mye, både russisk språk og kultur spesielt. Jeg har aldri bodd hos fremmede folk før så det var jo også veldig spennende, og jeg var veldig heldig med å få en ufattelig hyggelig og koselig familie.

 

Det kommet video fra turen! 

Følg med på Youtube på fredag for å se video av oppholdet mitt i russland. #HAVELLE

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Helle

Helle

20, Tromsø

Blogger og vlogger fra stavanger som for øyeblikket studerer barnehagelærer ved universitetet i tromsø. Gikk på Pasvik fhs 2016/2017. Elsker teater og tur og har en stor lidenskap for strikking.

Kategorier

Arkiv